MENU

15.06.2016

Jongerenwerk Mozaiek welzijn

De jongerenwerker neemt jongeren serieus en betrekt hen zo veel mogelijk bij de samenleving. Ze begeleiden en ondersteunen (groepen) jongeren in de leeftijd van 12 t/m 23 jaar. De jongerenwerkers zoeken jongeren op in hun eigen omgeving, zoals op straat, bij een jongereninloop, online, en soms op school. "Door elkaar te spreken op momenten dat het goed gaat, bouw je een band op en weten ze ons te vinden voor bijvoorbeeld hulp bij schoolwerk, vragen over relaties, financiën of gewoon een luisterend oor", aldus de jongerenwerker. Ook bij het organiseren van activiteiten weten jongeren de jongerenwerkers te vinden. 

Onze jongerenwerkers zijn te vinden in de gemeente Buren, Neder-Betuwe, Rhenen ,Tiel en West Betuwe. Klik op de onderstaande buttons om te zien wie de jongerenwerkers in jouw gemeente zijn. 

Jongerenwerk in de gemeente

Benieuwd wat de jongerenwerkers nog meer in jouw gemeente doen? Klik op een van onderstaande buttons!

Vraag en antwoord

"Jongerenwerkers zijn hulpverleners"

Niet waar, jongerenwerkers ondersteunen jongeren in hun ontwikkeling, door uitdagingen te bieden bij activiteiten die ze leuk vinden. Je bepaalt zelf of je de uitdaging aan wilt gaan.

"Als je problemen hebt kan je bij jongerenwerkers terecht"

Waar! Hoe groot of klein je probleem ook is, je kan er altijd met een jongerenwerker over praten. Samen kijk je naar oplossingen die bij jou passen. Dit kan door middel van coaching of gewoon een keer een gesprek. Als je besluit dat je hulpverlening nodig hebt, maar je vindt het doodeng om je aan te melden, dan wil een jongerenwerker ook met je mee gaan.

"Jongerenwerkers zijn overlastbestrijders"

Niet waar! Directe overlastbestrijding gebeurt door de politie. Jongerenwerkers gaan in gesprek met jongeren die overlast veroorzaken, om te kijken of er oplossingen mogelijk zijn of dat ze zich misschien vervelen. Jongerenwerkers zoeken naar oplossingen die ook fijn zijn voor jongeren.

Ook kan het jongerenwerk bemiddelen met de buurt, de gemeente en de politie. Wij nemen klachten van jongeren serieus. Soms ervaren mensen overlast en geven ze daar de verkeerde jongeren van de schuld. Ook in zo’n situatie kan je een jongerenwerker in de arm nemen.

"Jongerenwerkers verminderen overlast"

Waar! Jongerenwerkers wijzen je wel op je gedrag en reiken oplossingen aan, zodat je kan blijven zitten/staan waar je graag komt, maar ondertussen wel rekening houdt met de buurt. Ons doel is echter om te kijken of je misschien iets wilt doen in je vrije tijd.

"Jongerenwerkers vertellen alles door aan de hulpverlening"

Niet waar! Jongerenwerkers houden rekening met jouw privacy. Mochten er echt grote problemen zijn, dan vragen ze eerst jouw toestemming en/of die van je ouders voordat ze met anderen gaan praten. Alleen als problemen een directe bedreiging zijn voor jou veiligheid en/of gezondheid, zijn jongerenwerkers verplicht dit te melden. Hiervan wordt je (en je ouders) altijd eerst op de hoogte gebracht. We hebben liever dat jij samen met je ouders beslist wat er gaat gebeuren.

"Jongerenwerkers geven alles door aan de politie"

Niet waar! Voor jongerenwerkers is het belangrijk dat je zelf je problemen oplost of je gedrag aanpast, eventueel met hulp. Zoals iedere Nederlander, is een jongerenwerker wel verplicht om strafbare feiten te melden. Hierover wordt je altijd van te voren ingelicht door een jongerenwerker, die altijd zal vragen of je jezelf niet beter aan kan geven.

Heb je iets strafbaars gedaan en je wilt advies omdat het je dwars zit? Dan kan je je verhaal doen in de derde persoon. Oftewel, je vertelt dat een vriend iets heeft meegemaakt en niet weet wat hij/zij moet doen. Zo kan de jongerenwerker adviseren zonder te hoeven melden.

"Jongerenwerkers vertellen alles over jou door aan de gemeente"

Niet waar! Het jongerenwerk praat met de gemeente over groepen, trends en problemen op straat. Maar daarbij worden nooit namen genoemd. Het is er op gericht om bijvoorbeeld de gemeente op de hoogte te stellen welke voorlichting voor ouders belangrijk is.

Ook als een buurt overlast ervaart door jongeren, omdat er heel veel troep blijft liggen en we zien dat er geen vuilnisbakken staan of we vinden overvolle vuilnisbakken, dan melden we dit ook bij de gemeente, zodat de mogelijkheid om je rommel op te ruimen wordt verbeterd. Daarnaast melden we het ook als er speel of skatetoestellen kapot zijn, er verlichting kapot is.

"Bij het jongerenwerk kan je terecht met klachten of als je iets wilt bereiken bij de gemeente"

Waar! Het jongerenwerk zoekt (samen met jou én eventuele andere betrokkenen) naar oplossingen. We helpen je met het goed formuleren van je klacht en vertellen je bij wie je terecht kan. Als je ideeën hebt helpen we je met het opstellen van een brief en brengen je in contact met de juiste mensen, bijvoorbeeld bepaalde ambtenaren of de jongerenraad.

"Jongerenwerkers organiseren activiteiten voor de jeugd"

Niet waar! Jongerenwerkers organiseren wel activiteiten, maar doen dit altijd met de jeugd en niet voor de jeugd. Jongeren moeten zelf meehelpen met organiseren. Een jongerenwerker kan je leren hoe dit moet. Dus heb je een idee voor een activiteit (bijvoorbeeld een voetbaltoernooi, feestavond, streetdancegroep, etc.), geef het door aan de jongerenwerker bij jou in de buurt! De voorwaarde is wel dat het een activiteit is waar in principe iedereen welkom is. Het jongerenwerk helpt bijvoorbeeld niet bij het organiseren van een privéfeestje.